Hodnota priemyselných nehnuteľností v strednej Európe rastie

Výstavba i prenájom priemyselných parkov v strednej Európe oproti minulému roku mierne zrýchľuje. Zosilňuje sa tiež záujem o investície do komerčných nehnuteľností a nedostatok príležitostí spôsobuje, že kupujúci sú ochotní zvyšovať ceny. Vyplýva to zo zistení poradenskej firmy Cushman & Wakefield, podľa ktorej je trend najvýraznejší práve pri logistických a výrobných halách.
„Obdobie nízkych úrokových sadzieb trvá už veľmi dlho. Investori tak majú obmedzené možnosti, kam svoje prostriedky výhodne uložiť a komerčné reality sa ukazujú byť vhodnou príležitosťou. Ekonomika rastie, firmy expandujú, rozvíja sa e-commerce. Dopyt po logistických a výrobných priestoroch sa preto zosilňuje, a to zvyšuje ich hodnotu,“ uviedol vedúci stredoeurópskeho priemyselného tímu spoločnosti Ferdinand Hlobil.
Za zatiaľ najvýznamnejšiu tohtoročnú transakciu označila poradenská firma nákup parkov spoločnosťou CTP od developérov v Rumunsku.
V strednej Európe dochádza podľa Cushman & Wakefield k diverzifikácii trhu. Hráči sa začínajú postupne deliť na developérov, ktorí sa zameriavajú hlavne na výstavbu nových projektov. Ďalšiu skupinu tvoria spoločnosti, ktoré parky stavajú, a potom si ich nechávajú vo vlastníctve, prípadne portfólio rozširujú nákupom už existujúcich areálov. Treťou skupinou sú investori, ktorí preferujú nákupy hotových parkov pred ich výstavbou.
Podiel neprenajatých plôch naďalej klesá a v priemere v strednej Európe dosahuje 6,8 %, čo je najmenej za posledných deväť rokov. „Najvýraznejší je pokles v Maďarsku, kde za pol roka klesla neprenajatosť o dva percentné body na súčasných 13,7 %. Pokiaľ si Maďarsko udrží toto tempo, tak by na prelome roka mohlo dosiahnuť zdravú mieru okolo 10 %,“ domnieva sa Hlobil.
V 1. polroku 2015 sa v strednej Európe postavilo vyše 600.000 štvorcových metrov (m2) nových plôch oproti 520.000 m2 v rovnakom období vlaňajška. Prenajalo sa 2,1 milióna m2 priestorov v porovnaní s 1,9 milióna m2 rok predtým. Celkovo dnes v regióne podľa údajov poradenskej spoločnosti existuje 18,5 milióna m2 priemyselných nehnuteľností, pričom Poľsko sa blíži k hranici 10 miliónov a Česko nedávno dosiahlo päť miliónov m2.
Trh priemyselných nehnuteľností v strednej Európe považuje Cushman & Wakefield za silný a stabilný. Naďalej pokračuje prílev výrobných i logistických firiem z Nemecka a spoločnosť očakáva ďalšiu expanziu firiem z oblasti e-commerce. Prichádzať majú tiež čínske a ďalšie ázijské výrobné firmy, pre ktoré je strategicky dôležité byť v blízkosti automobilovým výrobcov.
„Nájomné je stabilné, a to už takmer 10 rokov. Pokiaľ dochádza k poklesu nájomného, tak je to vďaka množstevným zľavám – do regiónu prichádzajú výrobné firmy, ktoré si prenajímajú výrazne väčšie priestory, než pred 10 rokmi. Očakávame, že tento trend bude pokračovať,“ uzavrel Hlobil.

Súvisiace články

Aktuálne správy