Zbavte sa bankoviek z iných štátov: Nový automat vymení až 150 rôznych mien

, ČTK Foto: thinkstock

Samoobslužný automat sa má objaviť v londýnskej stanici metra Kings Cross. Vymení bankovky aj mince zo 150 krajín, vrátane bývalých európskych mien. Výrobcovia by do dvoch rokov chceli mať 300 až 400 automatov po celej Británii. Záujem majú aj o expanzii do ďalších krajín.

Ako uviedla agentúra Reuters, výrobcom automatu je firma Fourex, ktorej majiteľmi sú Oliver Du Toit a Jeff Paterson. Tí dúfajú, že ich služba zmení trh s drobnými zmenárenskými službami.

Budúci mesiac majú v pláne inštalovať ďalšie automaty, a to v rušných nákupných centrách a na dôležitých dopravných uzloch po celom Londýne, vrátane stanice metra Canary Wharf. Do dvoch rokov chcú mať po celej Británii 300 až 400 automatov a majú záujem expandovať aj do ďalších krajín.

Du Toit uviedol, že takmer každý má doma nejaké peniaze, ktoré sú pre neho prakticky bezcenné. Ich prístroj by mal byť schopný rozpoznať takmer všetky mince a bankovky, ktoré sú na svete v obehu. Automat prijíma dokonca aj tie najmenšie hodnoty zo širokého spektra mien bez skrytých poplatkov a provízií.

Technologicky je stroj založený na tom, že dokáže zachytiť s vysokým rozlíšením "digitálny odtlačok" 200 mien, vrátane variantov 4000 typov mincí a 1100 bankoviek. V jeho databáze sú meny 50 najväčších ekonomík sveta a vybrané meny ďalších 100 krajín. Prijíma tiež bankovky, ktoré boli v posledných 30 rokoch stiahnuté z obehu, vrátane starých európskych mien.

Súvisiace články

Aktuálne správy