Prevádzkovateľ televízie Skylink má v Česku zmrazené účty, nezaplatil pokutu

, lidovky Foto: SITA;skylink

Kvôli nezaplatenej pokute nechal Český telekomunikačný úrad zablokovať účty spoločnosti M7 Group. Dôvodom je nezaplatenie pokuty, ktorú mala luxemburská spoločnosť M7 Group uhradiť za to, že jej v Česku chýbala registrácia.

Registráciu musí mať zo zákona každá satelitná televízia. To znamená, že regulátorovi musí ohlásiť začatie vysielania. Luxemburská firma M7 Group ale prevádzku nahlásila s oneskorením. Český telekomunikačný úrad preto spoločnosti udelil pokutu vo výške 9,5 milióna českých korún (asi 350 tsiíc eur). Ani po štvrť roku ale firma nezaplatila. Úrad preto podniku nechal zmraziť bankové účty. Informovali o tom Lidové noviny.

"Z účtu dlžníka sa podarilo zaistiť celú túto sumu. Situácia, keď určitý subjekt, ktorý svoje služby poskytuje de facto desatine obyvateľov Českej republiky, takýmto spôsobom pohŕda právoplatným rozhodnutím orgánu verejnej moci, je úplne ojedinelá a svedčí o vzťahu operátora k právnym predpisom," vyjadril sa hovorca úradu Martin Drtina.

Spoločnosť sa bráni tým, že sa riadila stanoviskom luxemburského regulátora. Podľa neho totiž nebolo nutné sa v Česku registrovať. Pokuta sa navyše firme zdá príliš nadsadená. Proti sankcii a rozhodnutiu telekomunikačného úradu sa preto spoločnosť rozhodla brániť právnou cestou. "My so stanoviskom ČTÚ nesúhlasíme, a preto sme proti tomuto rozhodnutiu podali žalobu na Mestskom  súde v Prahe a čakáme na súdne konanie," vysvetľuje člen predstavenstva M7 Group Jaromír Glisník.

Podľa neho sa spor a miliónovú sankciu zákazníkov žiadnym spôsobom nedotkne. Pokuta a následné zablokovanie účtu by údajne nemali ohroziť ani chod firmy.

Pokuta vo výške 9,5 milióna korún bola uložená v dolnej polovici škály, ktorú zákon regulátorovi umožňuje. Pôvodne mohla totiž dosiahnuť aj 20 miliónov korún.

"Na účtoch spoločnosti sa nachádza niekoľkonásobne vyššia suma než spomínaných 9,5 milióna korún. Teraz došlo iba k tomu, že táto suma bola predbežne do vyriešenia sporu kedy sme proti rozhodnutiu TÚ SR o udelení pokuty podali žalobu na Mestskom súde v Prahe deponovaná v prospech ČTÚ. Informácie o tom, že je účet zmrazený, je tak úplne zavádzajúce. Naša spoločnosť s účtom stále disponuje a môže vykonávať všetky účtovné operácie," tvrdí riaditeľ M7 Jaromír Glisník.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy