Švajčiarsko môže udržiavať nízke úrokové sadzby celé dekády

Švajčiarsko môže udržiavať nízke úrokové sadzby nielen roky, ale pravdepodobne celé desaťročia. Povedal to riaditeľ švajčiarskeho finančného regulačného úradu FINMA Mark Branson. „Banky a poisťovne musia mať šancu prežiť v takejto situácii.“ Informovala o tom agentúra DPA.
Švajčiarska národná banka (SNB) zaviedla zápornú úrokovú sadzbu v decembri minulého roka, prvýkrát od 70. rokov. Za vklady na požiadanie účtuje 0,25 %. V polovici januára tohto roka banka zrušila fixný výmenný kurz švajčiarskeho franku voči euru a vkladový úrok znížila na 0,75 %.
Tieto kroky prekvapili trhy a krajina sa dostala do ekonomickej neistoty, keďže nízke úrokové sadzby totiž spochybňujú základné prognózy bánk a poisťovní. „Takéto podmienky sú historicky unikátne,“ povedal Branson. „Čím dlhšie toto obdobie trvá, tým ťažšie to bude zmeniť, keď budú úroky opäť atraktívnejšie.“
Švajčiarsky finančný systém vo všeobecnosti veľmi dobre odoláva šokom, čo dokazujú aj výsledky záťažových testov, ktorým regulačný úrad vystavuje banky a poisťovne. „Je jasné, že súčasné ekonomické podmienky predstavujú veľkú výzvu,“ dodal Branson.

Súvisiace články

Aktuálne správy