Čínska centrálna banka znížila úrokové sadzby

S cieľom naštartovať spomaľujúcu ekonomiku centrálna banka krajiny znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov na 4,35 % a zároveň zredukovala povinné rezervy bánk

Čínska centrálna banka zredukovala svoje úrokové sadzby. Ich piatkové zníženie je už šieste od novembra minulého roka. Banka zároveň znížila výšku povinných rezerv komerčných peňažných ústavov v snahe o naštartovanie spomaľujúcej ekonomiky. Terajšie uvoľňovanie čínskej menovej politiky je najagresívnejšie od globálnej finančnej krízy z rokov 2008 a 2009.

Čínska centrálna banka na svojej internetovej stránke informovala, že úroky z jednoročných úverov znižuje o 25 bázických bodov na úroveň 4,35 % s účinnosťou od 24. októbra. „Naďalej sa držíme našej prognózy, že hlavná úroková sadzba aj povinné rezervy bánk sa pred koncom roka ešte raz znížia a potom opäť začiatkom roka 2016,“ uviedli analytici Capital Economics. Údaje zverejnené tento týždeň ukázali, že čínska ekonomika v treťom kvartáli medziročne posilnila o 6,9 %. Tempo jej rastu tak prvýkrát od globálnej finančnej krízy oslabilo pod úroveň 7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy