Súkromná aktivita eurozóny v októbri posilnila

Oživovanie ekonomiky eurozóny sa v úvode štvrtého kvartálu zrýchlilo. Vyplýva to z prieskumu vývoja súkromnej aktivity, ktorého výsledky v piatok na svojej internetovej stránke zverejnila agentúra Markit. Zložený index nákupných manažérov (PMI) zahŕňajúci sektory priemyslu aj služieb v októbri podľa predbežných údajov stúpol na 54 bodov zo septembrového štvormesačného minima 53,6 bodu.

Prieskum ukázal, že sa zväčšila produkcia odvetvia služieb aj priemyselného sektora. Známky silnejšieho dopytu povzbudili firmy k tomu, aby prijali ďalších zamestnancov, čo posunulo celkový rast zamestnanosti mierne vyššie. Inflačné tlaky však v októbri zostali slabé. Priemerné predajné ceny prvýkrát po troch mesiacoch klesli, hoci iba mierne. Smerom nadol smerovali ceny priemyselného sektora, pričom ceny služieb sa nezmenili.

„Ekonomika eurozóny sa v októbri trochu zrýchlila. Keďže nové objednávky posilnili najrýchlejším tempom za šesť mesiacov, firmy to opäť povzbudilo k zvýšeniu počtu zamestnancov,“ uviedol hlavný ekonóm agentúry Markit Chris Williamson. Hodnota PMI však podľa jeho slov zostáva na úrovni signalizujúcej iba mierny kvartálny rast ekonomiky, a to o 0,4 %. „To naznačuje, že regiónu sa nebude dariť dosiahnuť za celý rok 2015 väčší rast ako o 1,5 %,“ dodal Williamson.

Súvisiace články

Aktuálne správy