Mastný účet za bombardovanie v Sýrii: Rusov stojí intervencia 2,4 milióna dolárov denne

, CNBC;Moscow Times Foto: SITA

Ruské rakety v Sýrii stoja až 4 milióny dolárov denne, vyplýva z údajov zozbieraných ruským think tankom IHS Jane 's pre ruský denník Moscow Times.

Štatistiky ukazujú, že bombardovanie, vojenské dodávky, infraštruktúra a pechota spolu s riadenými strelami vysielanými Ruskom do konfliktu v Sýrii stáli Rusko od 30. septembra až 115 miliónov amerických dolárov. V porovnaní s ruským rozpočtom na obranu vo výške 3,1 bilióna rubľov, čo zodpovedá asi 50 miliardám dolárov, pôsobí táto suma smiešne. Kremeľ ale, ako píšu noviny, údajne počíta s ich nárastom.

Rusko má ekonomické problémy medzinárodné sankcie vyvolali opatrnosť investorov. Krajina trpí odlivom kapitálu a znehodnotením rubľa. Spolu s prudkým poklesom cien ropy to prispelo k nezávideniahodnej situácii, ani to ale Rusko nezastavilo, aby sa so všetkou vervou pustilo do nákladného konfliktu v Sýrii.

Sú rôzne vysvetlenia dôvodu, prečo sa Rusko zapojilo do vojny na Blízkom východe. Údajne malo ísť o snahu pomôcť aliancii západných krajín poraziť Islamský štát. Podľa niektorých pozorovateľov je ale skutočnou ruskou snahou podpora režimu kontroverzného sýrskeho prezidenta Bašára al-Asada a ochrana Sýrie pred západným vplyvom. Intervencia je Asadom zaiste vítaná, Rusi už v Sýrii majú okrem vzdušnej obrany aj námornú základňu, čo im umožňuje využívať lode, lietadlá i vojenskú pechotu. Putin tvrdí, že Rusko bolo požiadané o intervenciu, zatiaľ čo západ konal bez rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN.

Ruský minister obrany Igor Konašenkov sa podľa ruskej spravodajskej agentúry TASS nechal počuť, že strely na pozície teroristickej skupiny Islamský štát (a nielen na ne) vypúšťa viac ako 50 ruských bojových lietadiel a vrtuľníkov. Aj keď je ťažké získať presné údaje, IHS Jane 's oznámila, že každé vojnové lietadlo stojí 12 tisíc dolárov za hodinu letu a každá helikoptéra 3 tisíc dolárov. S aktuálnym tempom stojí Moskvu denne bombardovania lietadlami a helikoptérami 710 tisíc USD.

Podpora vojska vyjde na ďalších 440 tisíc dolárov denne. Za udržanie lodí v oblasti Stredozemného mora zaplatí Kremeľ 200 tisíc USD. Ďalšie podporné náklady ako logistika, inteligentné navigácia, komunikácia a inžinierstva znamenajú 250 tisíc denne. Minimálne celkové náklady na udržanie vojenských aktivít tak inštitúcia odhaduje na 2,4 milióna USD denne. Podľa triezvych odhadov je ale suma viac než o polovicu vyššia.

Súvisiace články

Aktuálne správy