Predaj starších domov v USA vzrástol viac, ako sa čakalo

Predaj starších domov v USA po augustovom poklese v septembri ožil a vzrástol viac, ako ekonómovia odhadovali. Zdá sa, že realitný sektor v USA zostal uchránený pred otrasmi v globálnej ekonomike, konštatovali agentúry AP a RTTNews.
Z údajov Národnej asociácie realitných maklérov (NAR) vyplýva, že predaj starších domov v USA po očistení od sezónnych vplyvov minulý mesiac vzrástol o 4,7 % na 5,55 milióna z augustových revidovaných 5,30 milióna domov. Analytici pritom odhadovali, že sa v septembri predá menej domov, a to 5,35 milióna.
NAR upravil mierne nadol pôvodné augustové údaje, podľa ktorých predaj už existujúcich starších domov v sledovanom mesiaci klesol o 4,8 % na 5,31 milióna z júlovej úrovne 5,58 milióna predaných domov.
Zdá sa, že realitný trh v Spojených štátoch dosiahol v uplynulých mesiacoch stabilnú úroveň. Prispeli k tomu nízke úroky z hypoték a stabilný prírastok nových pracovných miest. Ale tí, ktorí si kupujú svoj prvý dom, sú aj naďalej relatívne opatrní a počet nehnuteľností ponúknutých na predaj bol v septembri nižší. To poukazuje na rastový potenciál tohto sektora.
V medziročnom porovnaní sa predaj starších domov v septembri 2015 zvýšil o 8,8 %, zatiaľ čo počet domov ponúknutých na predaj naopak medziročne klesol o 3,1 %.
Priemerná cena domu v septembri medziročne vzrástla o 6,1 % na 221.900 USD (196.146,03 eura), ale v medzimesačnom porovnaní klesla o 2,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy