Nových nezamestnaných v USA mierne pribudlo

Počet nových nezamestnaných v krajine minulý týždeň stúpol o 3 tis. na sezónne upravených 259 tisíc, štvortýždňový priemer však klesol o 2 tis. na 263 250

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátne dávky, minulý týždeň stúpol menej, ako sa očakávalo. Zostal tak na úrovni, ktorá korešponduje s dobrou situáciou na trhu práce. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že sezónne upravený počet nových nezamestnaných žiadajúcich o štátnu podporu vzrástol v týždni končiacom sa 17. októbra o 3 tis. na sezónne upravených 259 tisíc.

Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že počet nových nezamestnaných sa zvýši na 265 tisíc. Vzhľadom na terajšiu úroveň neexistuje veľa priestoru pre ďalší pokles počtu nových nezamestnaných v USA. Veľmi nízka úroveň prepúšťania naznačuje, že trh práce zostáva v dobrej forme napriek nedávnemu prudkému spomaleniu tvorby nových pracovných pozícií.

Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, sa znížil o 2 tis. na 263 250. Je tak na najnižšej úrovni od decembra 1973. Ak je týždňový počet nových nezamestnaných v americkej ekonomike nižší ako 300 tisíc, zvyčajne sa to považuje za znak zlepšovania trhu práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy