Eurostat mierne upravil vlaňajší deficit SR, znížil ho na 2,78 %

Hospodárenie Slovenska skončilo v roku 2014 mierne lepšie, ako sa pôvodne očakávalo. Podľa spresnených údajov Eurostatu, ktorý dnes zverejnil svoju jesennú notifikáciu, dosiahol deficit verejných financií SR v minulom roku 2,78 % hrubého domáceho produktu (HDP). V apríli ho ešte vyčíslil na 2,87 % HDP.
Ako ďalej informovalo Ministerstvo financií (MF) SR, k zlepšeniu došlo aj pri hodnotení slovenského dlhu. Zatiaľ čo na jar vykázal Eurostat výšku dlhu Slovenska za rok 2014 na úrovni 53,58 % HDP, v jesennej notifikácii ho znížil na 53,47 % HDP.
V porovnaní s aprílovou notifikáciou boli do tej jesennej okrem vplyvu údajov z aktualizovaných účtovných výkazov zapracované aj niektoré ďalšie zmeny. „Výšku deficitu pozitívne ovplyvnili najmä aktualizované údaje daňových a odvodových príjmov, zahrnutie Fondu na podporu vzdelávania a Recyklačného fondu do sektora verejnej správy, ale aj ďalšie zmeny súvisiace s metodikou ESA 2010,“ priblížil rezort financií. Naopak, negatívny vplyv na schodok malo napríklad zníženie pohľadávky voči EÚ z dôvodu aktualizácie výšky korekcií pri eurofondoch.
Na výšku verejného dlhu mal oproti aprílu vplyv aj nárast vykazovaných úverov Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) a preradenie záväzkov zo zábezpek Eximbanky do dlhu, priblížilo ministerstvo.
Z pohľadu EÚ je deficit slovenských verejných financií 14. najnižší, v eurozóne je SR na deviatom mieste. Maastrichtský dlh je v rámci EÚ 11. najnižší, v eurozóne je na piatom mieste. Pred SR je v tomto ukazovateli z krajín platiacich eurom len Estónsko, Luxembursko, Lotyšsko a Litva.

Súvisiace články

Aktuálne správy