Crédit Agricole zaplatí 800 miliónov USD za urovnanie sporu v USA

Francúzska banka Crédit Agricole sa údajne dohodla s americkými úradmi na zaplatení 800 miliónov USD (703,42 milióna eur) za ukončenie sporu v súvislosti s porušením sankcií proti Iránu, Sudánu a ďalším štátom. Informovali o tom dnes agentúra Bloomberg a britský portál BBC s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou, ktoré však nechceli byť menované.
Podľa týchto zdrojov banka oznámi dohodu v priebehu týždňa spolu so zástupcami úradu prokurátora a ministerstva financií USA. Ukončí sa tak zdĺhavé vyšetrovanie bez toho, aby bola banka obvinená.
Americké úrady totiž preverujú viaceré európske banky, ktoré podozrievajú z porušenia sankcií voči Iránu, Sudánu, Mjanmarsku a Kube. V roku 2013 dostala Royal Bank of Scotland (RBS) pokutu vo výške 100 miliónov USD za porušenie týchto sankcií.
Crédit Agricole čelí obvineniam z transferu miliárd dolárov na účty, ktoré vlastnia subjekty z týchto štátov, a to v rokoch 2003 až 2008. Zamestnanci banky zodpovední za nesprávny postup už prišli o svoje miesta.
Crédit Agricole si v auguste odložila bokom 350 miliónov USD na urovnanie sporu.
Jej francúzsky rival banka BNP Paribas musela tento rok zaplatiť rekordnú pokutu 8,9 miliardy USD pre podobné obvinenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy