Opatrne s alkoholom: Opica stojí ekonomiku miliardy

, The Atlantic Foto: SITA

Nadmerné pitie má za následok nielen zdravotné problémy, či dokonca ľudské životy. Dokáže aj znižovať produktivitu, čo sa negatívne premieta do ekonomiky štátov.

Aj dnes sa nájdu jedinci, ktorí a priori odmietajú alkohol. Má to svoje výhody. Po prvé, že ušetria celkom veľa peňazí, keď sa stretávajú s partiou „vonku“. Po druhé, keď je pri vás priateľ, ktorý celú noc usrkával minerálku namiesto vína, znamená to, že aspoň jedna osoba je vždy schopná robiť racionálne rozhodnutia. Abstinencia má však omnoho ďalekosiahlejšie dopady. Nová správa z amerického Centra pre kontrolu chorôb sa domnieva, že nadmerné pitie, čo je definované ako viac než štyri nápoje u žien a viac ako päť u mužov, vyšlo americkú ekonomika v roku 2010 na takmer 250 miliárd dolárov. Vedci odhadujú, že vláda, a teda americkí daňoví poplatníci, pokrývajú asi 40 percent z tejto asumy.

Ako sa vedci dopracovali k takejto cenovke? Zamerali sa na stratu produktivity, trestné činy pod vplyvom alkoholu, či účty za lekársku starostlivosť a ďalšie náklady spojené s nadmerným pitím. Zistili, že najvýznamnejšia bola stratená produktivita kvôli opici pracovníkov. Takíto ľudia dokázali fungovať len s ťažkosťami, alebo sa v práci ani neukázali. Celkovo sa strata produktivity spojená s alkoholom vyšplhala na takmer 179 miliárd dolárov.

Náklady spojené s dopravnými nehodami spôsobenými pod vplyvom alkoholu predstavovali približne 13 miliárd dolárov. Náklady na trestnoprávne aktivity, ako je zatýkanie a súdne poplatky spojené s nadmernou konzumáciou alkoholu dosiahli asi 15 miliárd dolárov, nehovoriac o skutočných ľudských obetiach vyplývajúcich z takýchto udalostí.

V správe sa konštatuje, že náklady spojené s pitím rastú už niekoľko rokov. Nárast predstavuje 2,7 percenta v rokoch 2006 – 2010. Skutočné náklady sa podľa autorov štúdia ťažko odhadujú. Celkovo ale tieto údaje môžu byť konzervatívne, tvrdia autori štúdie.

Súvisiace články

Aktuálne správy