Stavebná produkcia v eurozóne aj celej EÚ v auguste klesla

Stavebná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) po júlovom oživení v auguste opäť klesla. Informovali o tom agentúra RTTNews a európsky štatistický úrad Eurostat.
Podľa údajov Eurostatu sa stavebná produkcia v regióne, ktorý zaviedol euro, po očistení od sezónnych vplyvov v auguste medzimesačne znížila o 0,2 % po 0,4-% náraste v júli.
V medziročnom porovnaní sa stavebná produkcia v eurozóne v auguste 2015 prepadla o 6 %, oveľa strmšie ako v júli, keď sa znížila o 0,3 %.
V celej EÚ stavebná produkcia v auguste klesla medziročne o 5 % a medzimesačne o 1,2 %.
Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za august, v medzimesačnom porovnaní sa najprudšie prepadla stavebná produkcia na Slovensku (-5 %), v Británii (-4,8 %) a Slovinsku (-4,5 %) a najviac vzrástla v Portugalsku (0,9 %), Poľsku a Francúzsku (v oboch prípadoch o 0,6 %).
Najstrmší medziročný pokles stavebnej produkcia zaznamenali v auguste Slovinsko (-15,5 %), Francúzsko (-9,2 %) a Maďarsko (-6,1 %). A naopak, najvýraznejšie sa zvýšil výkon tohto odvetvia vo Švédsku (13 %), Rumunsku (10,4 %) a na Slovensku (9,8 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy