Holandskí zamestnávatelia sa pre nárast vplyvu PVV boja o obraz svojej krajiny

Vzostup protiimigračne zameranej Strany slobody (PVV) Geerta Wildersa v najnovších prieskumoch verejnej mienky by mohol poškodiť obraz Holandska v zahraničí, obáva sa šéf Holandského združenia zamestnávateľov a podnikateľov (VNO-NCW) Hans de Boer. Uviedol to dnes spravodajský server DutchNews.nl.
„V prípade, že Holandsko potvrdí svoju povesť, že chce mať len málo spoločného so zvyškom sveta a má strach z vplyvu iných kultúr, tak to bude problém,“ povedal De Boer v nedeľnom rozhovore pre televíznu reláciu WNL op Zondag.
De Boer predsedá najväčšiemu združeniu zamestnávateľov v Holandsku.
Podľa minulotýždňového prieskumu voličských nálad, vykonaného spoločnosťou Maurice de Hond, vzrástla podpora politického subjektu PVV na rekordnú úroveň. Prieskum naznačil, že „keby sa voľby konali zajtra“, získala by Wildersova politická strana v 150-člennom parlamente až 37 kresiel. Znamená to okolo 25-percentnú voličskú podporu pre PVV.
Wildersova strana má teraz 15 mandátov a podľa najnovšieho prieskumu by za jej rekordným úspechom vo voľbách nebola už iba tradičná robotnícka základňa, lebo PVV zabodovala aj u 14 percent voličov s vysokoškolským vzdelaním. Len na porovnanie, v júli tohto roku bolo len päť percent voličov z tejto kategórie ochotných podporiť PVV.
Prieskum verejnej mienky potvrdil podporu voličov pre ostatné veľké strany: liberálov (VVD, D66), socialistov (SP) a kresťanských demokratov (CDA). Tieto by vo voľbách získali od 11 do 13 percent, čo znamená, že PVV by sa stala víťazom volieb, hoci vládu by – keby nezískala ďalších spojencov – zostavovať nemusela.
Prieskum bol vykonaný prostredníctvom internetového dotazníka na vzorke okolo 3000 respondentov.

Súvisiace články

Aktuálne správy