J. Cryan sa osvedčuje ako krízový manažér v Deutsche Bank

Američana Johna Cryana získal v roku 2013 do kontrolného grémia Deutsche Bank (DB) predseda dozornej rady Paul Achleitner. Keď v júni tohto roku, v čase núdzovej situácie v najväčšej komerčnej banke krajiny, prevzal jej spoluvedenie, problémy ústavu dôverne poznal, pripomína agentúra DPA.
Cryan, označovaného za analytika ostrého ako skalpel, ktorý dôkladne pozná detaily, mal v dozornej rade kľúčovú pozíciu. Ako predseda výboru pre vnútornú kontrolu analyzoval bilancie, vo výbore pre riziká získal predstavu o nebezpečenstvách pre finančný ústav.
Na mimoriadnom zasadnutí dozornej rady, ktorá sa konala v nedeľu (18.10.), boli schválené viaceré personálne rošády v najvyššom vedení finančného gigantu. Traja manažéri opúšťajú správnu radu. Cryan plánuje rozčleniť úsek investičného bankovníctva a posilniť úsek súkromného bankovníctva. Súhlas na to dostal.
Oznámené zmeny schválené dozornou radou sa dnes prejavili na finančnom trhu aj na frankfurtskej akciovej burze. Deutsche Bank má dôležité postavenie v jej hlavnom indexe DAX 30. Kurz akcií predpoludním vzrástol o vyše 3 %.
Cryan využíva znalosti, ktoré v rokoch 2008 až 2011 získal ako finančný šéf švajčiarskej veľkobanky UBS. Okrem iného tam vylúčil z bilancie nespoľahlivé cenné papiere, čím sa mu podarilo rýchlo obnovil dôveru finančných trhov voči banke.

Súvisiace články

Aktuálne správy