Stavebná produkcia SR klesla medzimesačne najviac v EÚ

Augustová slovenská stavebná produkcia medzimesačne oslabila o 5 %, čo bol najvýraznejší pokles v rámci členských štátov Európskej únie. Medziročne však slovenské stavebníctvo vzrástlo tretím najrýchlejším tempom, a to o 9,8 %

Sezónne upravená produkcia stavebníctva v eurozóne v auguste medzimesačne oslabila o 0,2 % a v rámci celej Európskej únie sa zmenšila o 1,2 %. Medziročne augustová stavebná výroba eurozóny oslabila o 6 % a v rámci celej EÚ sa zmenšila o 5 %. Vyplýva to z prvého odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval v pondelok.

Slovenská stavebná produkcia v auguste v rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, medzimesačne oslabila najvýraznejšie, a to o 5 %. Druhý najväčší medzimesačný pokles stavebníctva bol vo Veľkej Británii (-4,8 %) a tretí v Slovinsku (-4,5 %). Najvýraznejšie stavebníctvo medzimesačne posilnilo v Portugalsku (0,9 %) a Poľsku a Francúzsku (zhodne 0,6 %).

Medziročne slovenské stavebníctvo posilnilo tretím najvýraznejším tempom v rámci EÚ, a to o 9,8 %. Najviac sa stavebná výroba medziročne zväčšila vo Švédsku (13 %) a na druhom najlepšom mieste bolo Rumunsko (10,4 %). Najväčší medziročný pokles stavebnej produkcie evidovali v Slovinsku (-15,5 %), Francúzsku (-9,2 %) a Maďarsku (-6,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy