Ročenka Eurostatu: Bratislava rastie neuveriteľným tempom, už predbehla aj Viedeň

, Eurostat Foto: thinkstock

Z ročenky Európskeho štatistického úradu vyberáme jeden graf. Týka sa regiónov východnej Európy, kde rastú mestá na úkor celej krajiny. Ide zdanlivo o nezastaviteľný demografický aj ekonomický vývoj.

Východoeurópske mestách ponúkajú pomerne prijateľnú životnú úroveň, zatiaľ čo vidiek sa postupne vyľudňuje, hospodársky slabne a hrozí mu zánik. Rozvoj Prahy a Bratislavy už dosahuje západnú úroveň. Bratislava, ktorá je v aglomerácii porovnateľná s Viedňou, má HDP na hlavu vyšší!
Podobne je to aj v Rumunsku, kým krajina celkovo zaostáva, Bukurešť je vyspelejšia než Varšava či Budapešť.

Ale aby sme tento obraz mierne upravili, stačí sa pozrieť na veľkosť aglomerácie, s ktorou Eusrostat pri jednotlivých mestách počíta. Zatiaľ, čo Budapešťa Varšava v sebe zahŕňajú aj menej rozvinuté obce vo svojom okolí, v prípade Bukurešti, Bratislavy a Prahy predstavujú samotné mestá región EÚ. Ale aj tak je Varšava na tom ďaleko najlepšie v celom regióne.

Tu je odkaz na stránky Eurostatu, kde sú všetky údaje od roku 2003, zobraziť sa dajú aj ako animácia. Môžete si pozrie ako Bratislava predbieha každého súpera v regióne.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy