Slováci zarábajú v Česku v priemere o tri tisícky viac než domáci, ako je to možné?

, ČTK Foto: SITA

Zamestnanecká populácia zo Slovenska je dvojakého druhu. Na jednej strane v Česku pracujú vysoko kvalifikovaní experti, ktorí zarábajú nadštandardne. Na druhej strane sú v Česku robotníci, ktorí sa uspokoja s tým, že zamestnanie majú, a berú menej ako Česi.

Slováci pracujúci v Českej republike zarobili vlani mesačne v priemere 30 453 korún, priemerná mzda všetkých zamestnancov v Česku pritom predstavovala 27 002 korún. Priemerná mzda na Slovensku je 964 eur mesačne (26 542 korún).

Jedným z dôvodov rozdielu bol vyšší počet odpracovaných hodín, vyplýva to z informácií Českého štatistického úradu uvedených v aktuálnom vydaní časopisu Štatistika & My.

V českej ekonomike dosiahol vlani platený čas v priemerne 173,7 hodiny za mesiac, u slovenských občanov to bolo o 1,8 hodiny viac. Priemer hodín slovenských žien bol 175,2 hodiny mesačne, čo bolo o pol hodiny menej ako u slovenských mužov, ale zároveň o 42 minút viac ako priemer všetkých mužov pracujúcich v ČR a o 2,5 hodiny viac ako celkovo u žien.

Slovenskí zamestnanci sa od českých odlišujú hlavne stupňom dosiahnutého vzdelania. Zatiaľ čo podiel zamestnancov s vysokoškolským vzdelaním dosahuje v Česku 16 percent, vysokú školu má každý štvrtý Slovák, ktorý pracuje v Česku. Najčastejším vzdelaním Čechov je stredná škola s maturitou (36 percent zamestnancov), u Slovákov prevažujú učňovské školy (33 percent).

Na konci minulého roka v Česku pracovalo 96 222 občanov Slovenska. Najčastejšie na pozíciách špecialistov (12 000 osôb), kde ide najmä o lekárov a programátorov, a tiež v robotníckych profesiách (28 500 osôb).

Súvisiace články

Aktuálne správy