MMF upozorňuje Zambiu na jej vysoký zahraničný dlh

Medzinárodný menový fond (MMF) varoval Zambiu pred vysokým štátnym dlhom. Informuje o tom agentúra DPA. Fond dnes publikoval vyhlásenie regionálneho koordinátora MMF Tobiasa Rasmussena, že zahraničný dlh krajiny dosiahol viac ako 6 miliárd USD (5,28 miliardy eur). Zambijský minister financií Alexander Chikwanda v parlamente v diskusii o rozpočte tento týždeň tvrdil, že vláda sa usiluje udržať ho na primeranej úrovni.
Zambia, ktorá leží v južnej Afrike, je vývozcom surovín, najmä medi a kobaltu, a výšku jeho devízových príjmov výrazne ovplyvňujú ceny oboch komodít na svetovom trhu.
Reuters informoval, že v krajine vyvolalo znepokojenie prudké zvýšenie ceny kukuričnej muky. Vrece, 25-kilogramové, stojí teraz 6,87 USD a zdraželo o vyše 20 %. Zdraženie základnej zambijskej potraviny súvisí so silným poklesom kurzu národnej meny, ktorou je kwacha. Jej prepad sa začal minulý mesiac. Súvisí s poklesom prílivu devíz do štátnej pokladnice. Zdraženie múky sa stalo pred budúcoročnými parlamentnými a prezidentskými voľbami aj mimoriadne citlivou politickou záležitosťou.

Súvisiace články

Aktuálne správy