Firmy s nelegálnymi pracovníkmi sa pripravia o verejné zákazky a eurofondy

Firmám za zamestnávanie načierno hrozia okrem pokút aj nepeňažné postihnutia. Na obdobie piatich rokov sa pripravia o možnosť uchádzať sa o zákazky hradené z verejných zdrojov, ale aj o čerpanie prostriedkov z eurofondov, štátnych dotácií a iných príspevkov od štátu. Vážne dosahy nelegálneho zamestnávania sú aj na pracovníka, najmä ak je evidovaný na úrade práce.
„Nelegálne zamestnaným hrozí za priestupok pokuta do 331 eur. Pokiaľ je evidovaný na úrade práce a vykonáva pre zamestnávateľa prácu bez písomne uzatvorenej pracovnej zmluvy alebo bez písomnej dohody, hrozí mu vyradenie z evidencie. Navyše bude musieť vrátiť príspevky v nezamestnanosti, ktoré poberal a uhradiť aj odvody do zdravotnej poisťovne, ktoré za neho platil štát. Takému zamestnancovi totiž zamestnávateľ z dosiahnutej mzdy alebo odmeny odvody neplatí a neuspokojuje ani iné nároky, ktoré by mu patrili z uzatvoreného pracovnoprávneho vzťahu, napríklad ak dôjde k pracovnému úrazu,“ upozornila hovorkyňa Národného inšpektorátu práce (NIP) Slavěna Vorobelová.
Firmám hrozí pokuta od 2000 eur do 200.000 eur. Ak nelegálne zamestnávajú dvoch a viacerých súčasne, tak nielen pokuta od 5000 eur, ale aj zápis do centrálneho, verejnosti prístupného registra.
„Takíto zamestnávatelia nedostanú od príslušného inšpektorátu práce potvrdenie o tom, že neporušili zákaz nelegálneho zamestnávania. Bez tohto potvrdenia sa nemožno uchádzať o verejné zákazky, o čerpanie prostriedkov z eurofondov, dotácií, ani iných príspevkov od štátu. Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny im napríklad neposkytnú dotácie na vytvorenie voľného pracovného miesta,“ varovala hovorkyňa NIP.
V registri sú zamestnávatelia, ktorí v posledných piatich rokoch porušili zákaz nelegálneho zamestnávania. Zverejnený je na webovej stránke NIP www.nip.sk.
NIP každý mesiac sleduje a vyhodnocuje činnosť útvarov kontroly nelegálneho zamestnávania – Kobry. Prvých osem kalendárnych mesiacov tohto roka ukázalo, že výsledky v odhaľovaní prípadov porušenia zákazu nelegálneho zamestnávania zamestnávateľmi sú vyššie ako za rovnaké obdobie minulého kalendárneho roka a vykonané kontroly sú efektívnejšie. V mesiacoch január až august 2015 približne každý 14. kontrolovaný zamestnávateľ nelegálne zamestnával aspoň jedného pracovníka a približne každý 15. zamestnanec z kontrolovaných bol zamestnaný nelegálne. Pre porovnanie, v rovnakom období roka 2014 bolo skontrolovaných 8101 zamestnávateľov, z ktorých 460 porušilo zákaz nelegálneho zamestnávania (5,6 %). Z celkového počtu 17.654 skontrolovaných fyzických osôb, ktoré boli prítomné na pracoviskách zamestnávateľov, bolo odhalených 776, ktorí boli nelegálne zamestnaní (4,4 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy