Septembrové ceny v SR medziročne klesli viac ako v EÚ

Medziročne sa ceny v rámci celej Európskej únie v septembri znížili o 0,1 %, na Slovensku ceny medziročne klesli o 0,5 %

Medziročná miera inflácie v eurozóne, ako aj v rámci celej Európskej únie, v septembri podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) klesla o 0,1 %. Medzimesačne sa ceny v eurozóne zvýšili o 0,2 % a v celej EÚ narástli o 0,1 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku sa v septembri ceny v porovnaní so septembrom minulého roka znížili o 0,5 % a na medzimesačnej báze bola celková cenová hladina v SR nižšia o 0,2 %.

Medziročný pokles cien v septembri evidovalo sedemnásť členských krajín Európskej únie. Najviac ceny medziročne klesli na Cypre (-1,9 %), v Rumunsku (-1,5 %) a v Španielsku (-1,1 %). Cenová hladina sa zvýšila najviac na Malte (1,6 %), v Belgicku, Portugalsku a vo Švédsku (zhodne 0,9 %). V porovnaní s augustom sa ceny znížili v osemnástich členských krajinách EÚ, vo štyroch sa nezmenili a stúpli v šiestich. Najviac sa medzimesačne znížili na Malte a v Bulharsku (zhodne -0,8 %) a v Maďarsku ( -0,6 %). Medzimesačne najviac ceny stúpli v Taliansku (1,6 %), v Grécku (1,2 %) a v Portugalsku (0,7 %).

Najväčší vplyv na medziročný rast cien v septembri mali najmä ceny reštaurácií a kaviarní, ktoré k rastu pridali 0,12 percentuálneho bodu, ceny zeleniny (0,11 percentuálneho bodu) a ceny tabaku (0,08 percentuálneho bodu). Najväčší vplyv na posun medziročnej inflácie smerom nadol mali ceny pohonných hmôt, ktoré jej ubrali 0,71 percentuálneho bodu, ceny vykurovacieho oleja (-0,25 percentuálneho bodu) a mlieka, syrov a vajec (0,06 percentuálneho bodu).

Súvisiace články

Aktuálne správy