dTest: Samsung nepodvádzal, meranie spotreby TV má ale háčik

, dTest;ČTK Foto: SITA

Výrobca elektroniky Samsung čelí podozreniu, že podvádza pri testovaní energetickej náročnosti svojich televízorov. Aktuálny test spotrebiteľskej organizácie dTest toto obvinenie nepotvrdil. Ukázal však významný rozdiel medzi spotrebou v predvolenom nastavení televízora a spotrebou nameranou po kalibrácii obrazu. Kto chce lepší obraz, priplatí si za energiu.

Novšie modely televízorov Samsung mali byť údajne vybavené funkciou, ktorá pri testoch významne zníži spotrebu oproti reálnym podmienkam. Podľa organizácie ComplianTV je možné, že televízor vie detekovať video sekvencie bežne používané pri testovaní spotreby a v reakcii na ne stlmí jas, teda aj spotrebu.

Spor sa týka technológie "motion lighting", vďaka ktorej sa jas obrazovky prispôsobuje zobrazovanému obsahu. Napríklad, ak sa obraz pohybuje, zvolí nižší jas než pri statických scénach, čím má dochádzať k zníženiu spotreby elektrickej energie. Táto funkcia je aktívna v predvolenom nastavení televízora, teda po vybalení a zapojení, používateľ ju však môže vypnúť.

"Samsung podľa našich meraní nepodvádza v tom zmysle, že by jeho televízory umelo manipulovali so spotrebou pri testovaní. Použili sme zmenené testovacie videosekvencie, ktoré by mali oklamať prípadné automatické detekčné systémy. Spotreba pri prehrávaní originálnej a modifikovanej testovacie sekvencie bola prakticky totožná a porovnateľná so spotrebou pri prehrávaní bežných filmových scén," uvádza Jan Hrouda, vedúci testovania časopisu dTest.

Ukázalo sa však, že pri optimalizácii obrazu spotreba významne vzrastie. "Kto sa s východiskovým nastavením obrazu neuspokojí a funkciu motion lighting vypne, dostane zo svojho televízora lepší obraz, ale musí zároveň počítať s vyššou spotrebou, než aká je uvedená na energetickom štítku," upozorňuje Jan Hrouda. Deklarovaná spotreba a energetická trieda totiž zodpovedajú východiskovému nastaveniu.

Televízor má priemerne na svedomí 10 % spotreby elektrickej energie v domácnosti. Ak má vyššiu než udávanú spotrebu, prevádzka sa ľahko môže predražiť. "Z testov realizovaných v roku 2014 a 2015 vyplýva, že Samsung je výrobcom s najväčším priemerným rozdielom medzi deklarovanou spotrebou nameranú s východiskovým nastavením, a spotrebou po kalibrácii obrazu. Priemerný nárast spotreby po kalibrácii bol u televízorov Samsung približne 37 %. Zároveň došlo k významnému zlepšeniu kvality obrazu," dodáva Hrouda.

Sporom o tom, či metóda používaná Samsungom je, alebo nie je legálna, sa bude zaoberať Európska komisia.

Súvisiace články

Aktuálne správy