Súčasné obdobie realitnému trhu v Trnave praje

Súčasné obdobie realitnému trhu v Trnave praje. Napomáhajú tomu dostupnejšie hypotekárne úvery najmä pre mladých, ktorí si kupujú svoje prvé bývanie. Aj preto je v súčasnosti dopyt po jedno a dvojizbových bytoch väčší, ako je ponuka. Pre TASR to povedal Ivan Hrnčiar z realitnej kancelárie Paktiv, s. r. o., Trnava.
Dopyt po menších bytoch však zároveň umožnil predávajúcim zvýšiť ich ceny, a to podľa Hrnčiara asi o 5 % oproti predchádzajúcemu obdobiu. Záujem je pritom o staršie už prerobené byty, ktoré hypotékami dokážu záujemcovia zaplatiť. „Nové si kupujú tí, ktorí majú viac peňazí,“ konštatoval Hrnčiar s tým, že vždy to závisí aj od lokality. Najlepšie sa predávajú byty na sídlisku Družba aj na Hlinách, hoci je tam problém s parkovaním, lacnejšie byty možno získať napríklad na sídlisku Linčianska.
„Rozdiel medzi novým dvojizbovým bytom a bytom v pôvodnom stave môže byť aj 20.000 eur,“ povedal Hrnčiar. Podobná situácia je aj na trhu s trojizbovými bytmi. Je ich podľa jeho slov v ponuke viac, ale nie dostatok pre kupujúcich. Kritériom na kúpu bytu často bývajú aj väzby na konkrétnu štvrť, kde človek vyrastal, chodil do školy alebo už býval.
Na trhu s rodinnými domami sú v ponuke relatívne dostupné bývania v lokalite Kamenný mlyn. V uplynulých rokoch sa tam realizovala veľká výstavba, ale teraz Trnavčania prichádzajú na to, že sú problémy s dopravou, je tam jedna prístupová cesta a v podstate žiadna infraštruktúra. Preto dochádza k pomerne veľkej obmene majiteľov domov. Kým v tejto lokalite možno kúpiť štvorcový meter (m2) pozemku za 110 eur, vo vychytenejšej lokalite Pekné pole je to až 133 eur za m2.

Súvisiace články

Aktuálne správy