V páleniciach v TSK za rok vypálili v prepočte 520.000 litrov čistého alkoholu

Od 1. júla minulého do konca júna tohto roku vypálili milovníci ovocných destilátov v 62 pestovateľských páleniciach Trenčianskeho samosprávneho kraja v prepočte viac ako 520.000 litrov čistého alkoholu. Do štátneho rozpočtu zaplatili na spotrebnej dani 2,8 milióna eur. TASR informovala hovorkyňa Colného úradu v Trenčíne Renáta Peťovská.
„Pestovateľ si môže dať vyrobiť alkohol vo viacerých páleniciach, avšak celkové množstvo na jednu osobu a jeho domácnosť so zvýhodnenou sadzbou spotrebnej dane je 43 litrov čistého alkoholu za jedno výrobné obdobie. Výrobné obdobie sa začína 1. júla bežného roka a končí sa 30. júna nasledujúceho roka. V prípade, že toto množstvo bolo prekročené a pestovateľ to neoznámil prevádzkovateľovi pálenice, po celkovom vyhodnotení výrobného obdobia a spracovaní údajov nastáva situácia, že pestovateľovi je uložená pokuta a musí za prekročený objem alkoholu predložiť daňové priznanie a zaplatiť príslušnú spotrebnú daň v základnej nezvýhodnenej sadzbe,“ uviedla Peťovská.
Ako dodala, základná sadzba spotrebnej dane z alkoholických nápojov je 1080 eur za hektoliter čistého alkoholu, znížená sadzba spotrebnej dane je 540 eur. Za jeden liter 50-% alkoholu tak pestovateľ zaplatí pri použití zvýhodnenej dane 2,70 eura. „Lieh vyrobený v pestovateľskej pálenici, na ktorý sa vzťahuje znížená sadzba spotrebnej dane, musí byť použitý len na vlastnú spotrebu pestovateľa a jeho domácnosť, nesmie byť predmetom ďalšieho predaja ani iného uvádzania na trh. Ak sa tak stane, je pestovateľovi uložená pokuta vo výške v závislosti od výšky dane, najmenej však 332 eur,“ doplnila Peťovská.
Spracovať kvas je podľa nej možné len v registrovaných páleniciach. Ak si pestovateľ kvas vypáli sám, alebo v neregistrovanej pálenici, takéto jeho konanie je trestným činom. Trestná sadzba za trestný čin nepovolenej výroby liehu je odňatie slobody až na dva roky, rovnako ako pri vyhotovení alebo prechovávaní zariadenia na výrobu liehu.

Súvisiace články

Aktuálne správy