MMF zhoršil odhad rastu svetovej ekonomiky v tomto roku na 3,1 %

Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršil výhľad rastu svetovej ekonomiky na tento aj budúci rok. Dôvodom je pokračujúce spomaľovanie tempa rastu rozvíjajúcich sa ekonomík, najmä kľúčovej ekonomiky Číny. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
Ako fond uviedol v najnovšej správe o vývoji svetového hospodárstva World Economic Outlook, ktorú zverejnil pred tohtotýždňovým výročným zasadnutím MMF a Svetovej banky v Lime, rast svetovej ekonomiky dosiahne tento rok 3,1 %. V júlovej prognóze počítal s rastom na úrovni 3,3 %. Aj na budúci rok predpokladá fond slabší než pôvodne odhadovaný rast. Zatiaľ čo v júli uvádzal rast na úrovni 3,8 %, najnovšie počíta s tým, že v roku 2016 vzrastie globálna ekonomika o 3,6 %.
V minulých rokoch ťahali svetové hospodárstvo práve rozvíjajúce sa ekonomiky, keďže Spojené štáty a Európska únia zápasili s dôsledkami svetovej finančnej krízy. V súčasnosti sa však tempo ich rastu neustále spomaľuje, pričom najviac na svetové trhy vplýva rast v Číne.
V prípade priemyselne rozvinutých ekonomík by tempo rastu malo tento rok dosiahnuť 2 % a v budúcom roku 2,2 %. V minulom roku vzrástli tieto ekonomiky o 1,8 % a v roku 2013 dosiahol ich rast 1,1 %.
Čo sa týka USA, fond odhad oproti júlu mierne vylepšil. Zatiaľ čo pôvodne na tento rok odhadoval rast na úrovni 2,5 %, momentálne počíta s 2,6-% rastom ekonomiky USA. V prípade eurozóny tohtoročnú prognózu nemenil a ponechal ju na pôvodnej úrovni. To znamená, že naďalej počíta na tento rok s rastom ekonomiky eurozóny o 1,5 %. Pre budúci rok však prognózu mierne zhoršil z 1,7 % na 1,6 %.
Naopak, rozvíjajúce sa ekonomiky by tento rok mali podľa MMF vzrásť o 4 %. Na porovnanie, v minulom roku predstavoval ich rast 4,6 % a v roku predtým 5 %. Ako povedal hlavný ekonóm MMF Maurice Obstfeld, rok 2015 bude piatym rokom v rade, keď sa tempo rastu rozvíjajúcich sa ekonomík spomalí.
Čo sa týka najviac sledovanej ekonomiky – Číny, jej rast by mal tento rok podľa MMF dosiahnuť 6,8 %, čo je rovnaký odhad, aký prezentoval MMF v júli. V roku 2016 počíta fond so spomalením na 6,3 %. Naopak, ekonomický rast Indie by mal tento rok dosiahnuť 7,3 % a v budúcom roku by sa mal mierne zrýchliť na 7,5 %.
Zlé vyhliadky však fond stanovil Brazílii a Rusku. Brazílska ekonomika klesne podľa MMF tento rok o 3 % a ekonomika Ruska, ktorú sužujú nízke ceny ropy a medzinárodné sankcie za aktivity na Ukrajine, o 3,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy