Pracovníci Gemerproduktu vysadili 5,5 hektára nového vinohradu

Pracovníci spoločnosti Gemerprodukt Valice (okr. Rimavská Sobota), ovocinársko-vinohradníckeho družstva, vysadili v areáli tamojšieho vinohradu 5,5 hektára nového viniča. Táto rozloha doplnila doterajších 21 hektárov rodiaceho viniča s viac ako 40 odrodami, medzi ktorými dominuje Veltlínske zelené, Rulandské biele, Chardonnay, Muškát žltý, Rizling vlašský, Frankovka modrá či Cabernet Sauvignon.
„V novom vinohrade máme vysadených 4000 krov na jeden hektár. Zasadili sme celkovo 22.000 štepov a aj napriek tohtoročnému suchu sa z nich neuchytilo iba päť. Z toho tri vysekali okopávači, takže úspešnosť prijatia máme takmer stopercentnú,“ informoval predseda družstva František Tóth s tým, že vysadené boli biele odrody Noria, Cserszegi Füszeres, Bianca a modré kultivary Rimava, Merlot, Cabernet Franc a Alibernet.
Na tomto úspechu pri ujatí má podľa neho zásluhu nová technológia sadenia viniča, ktorá oproti minulosti veľmi pokročila. „Sadíme s traktorom, ktorý je navigovaný GPS, takže nie je potrebné nič vymeriavať. Pri sadení používame strojový sádzač, pôda sa pri sadení otvorí a ihneď zatvorí, vlhkosť sa preto nestráca. Ak je dobrý výsadbový materiál, tak pri takomto spôsobe výsadby nemôže byť žiadny problém s ujateľnosťou,“ priblížil Tóth.
Výsadba na celej ploche 5,5 hektára podľa jeho slov zabrala iba dva a pol dňa. „Konštrukciu nám robila dodávateľsky externá firma, keďže my sme tento typ výsadby ešte nikdy nepoužívali,“ spomenul na záver.

Súvisiace články

Aktuálne správy