Tender na rýchliky z Bratislavy do B. Bystrice začne onedlho

Ministerstvo dopravy považuje za reálne vyhlásiť súťaž na osobnú diaľkovú železničnú dopravu medzi Bratislavou a Banskou Bystricou do konca tohto roka. Po predbežnom oznámení o príprave verejného obstarávania ďalšie kroky budú nasledovať v najbližších týždňoch.

Ministerstvo dopravy má podľa rozhodnutia vlády vyhlásiť tender na prevádzkovateľa osobnej diaľkovej železničnej dopravy medzi Bratislavou a Banskou Bystricou najneskôr do konca tohto roka. „Tento termín je reálny. Ministerstvo už zverejnilo predbežný oznam o začatí súťaže vo Vestníku verejného obstarávania a ďalšie kroky budú nasledovať v najbližších týždňoch,“ potvrdil vo štvrtok pre agentúru SITA rezortný hovorca Martin Kóňa.

Druh postupu verejného obstarávania bude zverejnený v oznámení o začatí súťaže. „Naším cieľom je spraviť tento proces v maximálnej možnej miere transparentný a nepostupovať priamym zadaním tak, ako to urobil predchádzajúci minister v prípade RegioJetu (pri preprave na trati Bratislava – Komárno),“ dodal hovorca.

Dopravca by mal medzi Bratislavou a Banskou Bystricou zabezpečovať ročne predbežne 1,5 mil. vlakových kilometrov vo verejnom záujme na objednávku štátu. Trasa rýchlikov bude viesť z Hlavnej stanice v Bratislave, cez Galantu, Šaľu, Šurany, Podhájsku, Levice, Novú Baňu, Žarnovicu, Žiar nad Hronom, Zvolen a Sliač do Banskej Bystrice. V súčasnosti na tejto trase jazdia v osobnej preprave vlaky štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. (ZSSK). Najazdia na nej v diaľkovej doprave 1,2 mil. kilometrov.

Ministerstvo dopravy očakáva, že do súťaže sa zapojí dostatočne veľký počet uchádzačov, ktorí vygenerujú najlepšie podmienky pre štát aj cestujúcu verejnosť. Účasť v tendri zvažujú ZSSK, ale aj súkromní dopravcovia RegioJet, Leo Express či Arriva. Z Bratislavy do Banskej Bystrice má podľa návrhu nového grafikonu vlakovej dopravy (začne platiť v polovici decembra) jazdiť priamo denne osem párov rýchlikov. V súčasnosti na tejto trati premáva priamo medzi oboma mestami iba jeden pár vlakov a na ostatné vlaky je potrebné prestupovať vo Zvolene.

Súvisiace články

Aktuálne správy