Predsedníctvo SR v EÚ bude riešiť prvky únie kapitálových trhov

Akčný plán Európskej komisie (EK) zameraný na vytvorenie únie kapitálových trhov bude jednou z priorít slovenského predsedníctva v EÚ v druhom polroku 2016. V rozhovore pre TASR to uviedol vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík.
Slovenský veľvyslanec pri EÚ pripomenul, že dnes predstavený Akčný plán komisie je pomerne rozsiahly a rozložený až do roku 2019.
„Bude obsahovať množstvo elementov, z ktorých sa mnohé ocitnú na predsedníckom stole Slovenska,“ uviedol Javorčík. Podľa jeho slov túto iniciatívu treba vnímať v kontexte záujmov EÚ zvýšiť investície do európskej ekonomiky, lebo z dlhodobého hľadiska len investície zabezpečia potrebný rast a zamestnanosť.
Javorčík spresnil, že návrh kapitálovej únie má za cieľ zlepšiť možnosti financovania podnikov, najmä malých a stredných podnikov (MSP), pričom sa do hry budú môcť zapojiť nielen bankové inštitúcie, ale aj poisťovne a penzijné fondy. Zároveň ocenil, že jedným z dôležitých aspektov návrhu EK je to, že sa zavádza jednak transparentnosť do vzťahov medzi investormi a prijímateľmi zdrojov, čiže firmami, a na strane druhej sa zavádza stabilita do zdrojov financovania, ktoré budú oveľa diverzifikovanejšie než doteraz.
Zdôraznil, že malé a stredné podniky sú na Slovensku hybnou silou ekonomiky, ale do istej miery majú obmedzené možnosti financovania aj vzhľadom na to, že kapitálové trhy sú v Európe pomerne izolované. EÚ podľa jeho slov nemá jednotný kapitálový trh, ako napríklad Spojené štáty, kde je vďaka tejto skutočnosti objem financovania MSP päťkrát väčší, ako je tomu v Európe.
„Jedným z hlavných cieľov kapitálovej únie je odbúrať existujúce bariéry, aby aj naše podniky mali ľahší prístup ku kapitálu,“ opísal situáciu Javorčík. Dodal, že zjednodušovanie prístupu k potrebným kapitálovým zdrojom sa robí ľahšie na úrovni celej dvadsaťosmičky, ako keby každý členský štát mal zavádzať vlastné pravidlá.
Slovensko, ktoré preberie šesťmesačné predsedníctvo v EÚ v druhom polroku 2016, bude musieť podľa Javorčíka „rozmeniť na drobné“ návrh, ktorý predložila EK, a zistiť, aký je harmonogram predkladania konkrétnych návrhov.
„Na základe toho môžeme identifikovať, ktoré smernice alebo nariadenia budú diskutované v druhom polroku 2016. Tento akčný plán nám už poskytol určitý rámec, ale musíme intenzívne diskutovať s komisiou, čo bude treba riešiť,“ upozornil Javorčík.
Slovenský diplomat zároveň dodal, že táto agenda je v súlade s inými prioritami slovenského predsedníctva v EÚ, ktorými sú napríklad energetická únia či jednotný digitálny trh. Podľa jeho slov návrh kapitálovej únie zapadá do konceptu rozširovania jednotného trhu a procesu odbúravania bariér.

Súvisiace články

Aktuálne správy