Francúzska vláda chce na budúci rok znížiť dane celkovo o 11 mld. eur

Francúzska vláda chce na budúci rok znížiť dane celkovo o 11 miliárd eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu pre rok 2016. Cieľom tohto plánu je podporiť ekonomiku, ktorá bojuje s vysokou nezamestnanosťou a slabým rastom. Informovala o tom agentúra AP.
Návrh rozpočtu, ktorý dnes na svojom zasadnutí podrobne predstavila vláda, počíta s daňovými úľavami pre firmy v celkovej výške 9 miliárd eur. Tento krok má podporiť investície. Objem úľav je súčasťou plánu pre roky 2014 až 2017 v celkovej hodnote 40 miliárd eur na podporu francúzskych firiem. Daň z príjmu by sa mala na budúci rok znížiť celkovo o 2 miliardy eur.
Návrh rozpočtu potvrdzuje, že vláda chce dať verejné financie do poriadku, uviedol jej hovorca Stephane Le Foll. Paríž sa snaží do roku 2017 znížiť rozpočtový schodok pod 3-% strop stanovený Európskou úniou (EÚ). Budúcoročný rozpočet počíta s deficitom na úrovni 3,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) po 3,8 % HDP v tomto roku.
Agentúra Moody’s Investor Service tento mesiac znížila rating dlhodobých záväzkov Francúzska z Aa1 na Aa2, čo je v rámci jej stupnice tretí najvyšší rating. Ako argument uviedla, že tempo rastu francúzskej ekonomiky zostane v strednodobom horizonte nízke, čo vláde skomplikuje snahy o ozdravenie verejných financií.
Návrh rozpočtu počíta s tým, že francúzska ekonomika v roku 2016 vzrastie o 1,5 % po 1-% zvýšení v tomto roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy