Svetová banka zhoršila prognózu ruskej ekonomiky

Banka predpovedá, že hospodárstvo krajiny v tomto roku oslabí o 3,8 %, v júni odhadovala, že tohtoročný pokles hospodárstva Ruska bude na úrovni 2,7 %

Rusko musí zredukovať vládne výdavky, keďže je potrebné, aby sa pripravilo na dlhšie obdobie nízkych cien ropy, uviedla Svetová banka, ktorá predpokladá, že pokles ruského hospodárstva bude hlbší, ako pôvodne prognózovala. V správe o ruskej ekonomike, ktorú zverejnila v stredu, banka vyslovila predikciu, že hrubý domáci produkt krajiny v tomto roku oslabí o 3,8 % a v budúcom o 0,6 %. V júni predpovedala, že tohtoročný pokles hospodárstva Ruska bude na úrovni 2,7 % a v budúcom roku očakávala rast o 0,7 %.
V najnovšej správe o Rusku Svetová banka ďalej uviedla, že úrady krajiny prijali kroky, ktoré stabilizovali ekonomiku, vrátane zavedenia plávajúceho kurzu rubľa a podpory finančného sektora. Banku však znepokojuje stav ruských verejných financií, ktoré poškodil pád cien ropy. Fiškálne rezervy nie sú dostatočné na pokrytie po sebe nasledujúcich rozpočtových deficitov a pretrvávanie nízkych cien ropy si bude vyžadovať významné úpravy výdavkov v roku 2016 aj v neskoršom období, konštatovala Svetová banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy