Icahn: Boh vie, kam toto speje, je to veľmi nebezpečné a mohlo by to mať katastrofálne následky

, reuters;businessinsider Foto: SITA

Miliardár a investor aktivista Carl Icahn otvorene kritizuje kroky amerického Federálneho rezervného systému, upozorňuje na neplánované dôsledky veľmi nízkych úrokových sadzieb na ekonomiku a finančné trhy.

"Nechápem tieto zradné cesty, ktoré smerujú dole," povedal Icahn v rozhovore pre Reuters. "Boh vie, kam to speje, je to veľmi nebezpečné a mohlo by to mať katastrofálne následky," kritizoval Icahn Fed pre udržanie referenčnej úrokovej sadzby blízko nuly od konca roku 2008.

Uvoľnená menová politika Fedu vytiahla americkú ekonomiku z krízy, ale lacný úver má tiež podporiť korporátne dlhy a pátranie po výnosoch medzi bežnými investormi, ktorí sa rozhodujú pre nákup rizikovejších aktív, ako prašivých dlhopisov, aby získali lepšiu návratnosť.

Icahn (79) je veterán Wall Streetu, svoje imanie nadobudol kúpou podielov v spoločnostiach, ako je RJR Nabisco, Texaco, Phillips Petroleum, Lions Gate Entertainment Corp, Netflix Inc, Apple a eBay Inc a iných. Je známy tým, že sa mu darí dotlačiť vedenie, aby zmenilo svoju stratégiu. Icahn dnes tvrdí, že je zaistený proti možnosti zrútenia trhu. Uznáva, že je veľkým príjemcom toho, čo politika Fedu generuje, aj keď im to vytýka. Má silnú pozíciu v Apple Inc, ktorej narástli výnosy približne o 12 percent oproti vlaňajšku, ale aj podiely v energetických spoločnostiach, ako Chesapeake Energy Corp a Chenier Energy Inc, ktoré sa prepadli o 71 a 41 percent.

Podľa vlastných slov sa cíti, že je nútený mávať na poplach o stave finančných trhov, pretože sa domnieva, že v prípade že by tak urobili aj ďalší veľkí investori a varovali o rizikách hypotekárneho trhu v roku 2007, je možné, že Spojené štáty mohli zabrániť kríze ktorá uškrtila ekonomiku v nasledujúcom roku.

Vo svojom videu vyhlásil, že politika a sadzby Fedu umožnili vybraným Američanom, ktorých opisuje ako "pekných, ale priemerných chlapcov," pokračovať vo "finančnom inžinierstve", ktoré podľa neho len rozširuje už aj tak širokú priepasť medzi bohatými a chudobnými v Amerike.

Icahn sám bol kritizovaný v niektorých kruhoch, že sa zaoberá finančným inžinierstvom tým, že tlačí Apple na podporu spätného odkupu akcií, aj keď aktivista tvrdí, že s takmer 200 miliárd dolárov v hotovosti, by mohol tento technologický obor ľahko zvýšiť výnosy pre akcionárov.

Icahn tvrdí, že je znepokojený najmä kvôli bežným investorom, ktorí nakupujú dlh predávaný vysoko zadlženými firmami. Tento dlh, často označovaný ako "prašivé dlhopisy," ponúka vyšší výnos, ale tiež vyššie riziko neplnenia záväzkov. Veľa z takéhoto dlhu sa nakupuje prostredníctvom fondov obchodovaných na burze, pre ne je to populárny nástroj na vytvorenie obchodného koša dlhopisov a akcií. Icahn hovoril o tom, že drobní investori môžu mať falošný pocit bezpečia o tom, ako ľahko by dokázali predať svoje podiely takého dlhu, ak by sa trh otočil. "Je to ako keď v kine niekto zakričí, že horí! Aj v tomto prípade je tu len jeden malý východ," povedal. "Stačilo by to, ak sú veci v poriadku, ale keď niekto zakričí, že horí, už sa nedokážete dostať cez tento východ… a nenájde sa nikto, kto by bol ochotný kúpiť tieto podradné dlhopisy."

Súvisiace články

Aktuálne správy