ŠFRB navrhuje presunúť 31,3 milióna eur z iných účelov na obnovu bytovej budovy

Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) chce v rámci svojho rozpočtu presunúť vyše 31,3 milióna eur na účel obnovy bytovej budovy z účelov, o ktoré je medzi žiadateľmi o úver menší záujem.

Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) chce v rámci svojho rozpočtu presunúť vyše 31,3 milióna eur na účel obnovy bytovej budovy z účelov, o ktoré je medzi žiadateľmi o úver menší záujem. Návrh na zmenu rozpočtu v pondelok (28.9.) odobrila rada fondu na základe vyhodnotenia podaných žiadostí a odporučila ho schváliť ministrovi výstavby.
Ako informoval hovorca ŠFRB Rastislav Lackovič, na obnovu bytovej budovy, o ktorú je najväčší záujem žiadateľov, sa presunú finančné prostriedky z obstarania nájomného bytu pre právnické osoby a obstarania nájomného bytu s dotáciou, kde ich je prebytok. Upozornil, že ide o zmenu v rámci rozpočtu fondu, ktorá nemá vplyv na štátny rozpočet.
Celkovo by sa mali financie určené na obnovu bytovej budovy navýšiť o 31,376 milióna eur, z toho 15,776 milióna eur pôjde z účelu obstarania nájomného bytu pre právnické osoby a 15,6 milióna eur z obstarania nájomného bytu s dotáciou.
Peniaze sa použijú na obnovu bytových domov vo forme zateplenia, odstránenia systémových porúch, výmenu výťahov a spoločných rozvodov, vybudovanie bezbariérových prístupov. "Navýšením rozpočtu ŠFRB podporí obnovu ďalších približne 6700 bytových jednotiek a podporí zamestnanosť v stavebníctve," uviedol predseda rady a štátny tajomník rezortu výstavby František Palko.
Štátny fond rozvoja bývania zabezpečuje podporu v oblasti bytovej politiky a zefektívnenia existujúceho systému podpory bývania, ktorá sa realizuje v prevažnej miere formou poskytovania výhodných dlhodobých úverov. Slúži najmä na vytváranie výhodných podmienok pre obstarávanie nájomného bývania pre sociálne slabšie skupiny obyvateľstva, cielenú obnovu bytového fondu, zvýšenie efektívnosti podpory bývania a využitie prostriedkov štrukturálnych fondov EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy