Rast čínskej ekonomiky je stabilný s tempom okolo 7 %

Tempo rastu čínskej ekonomiky je stabilné a v 3. kvartáli bude veľmi podobné tomu v predchádzajúcich dvoch štvrťrokoch. Vplyv turbulencií akciového trhu je totiž len obmedzený, uviedol dnes čínsky štatistický úrad. Informovala o tom agentúra Reuters.
Hovorca úradu Šeng Laj-jün tiež obraňoval spoľahlivosť čínskych údajov, ktoré vzbudzujú pochybnosti. Podľa neho je 7-% tempo rastu ekonomiky v 1. polroku vo všeobecnosti v súlade so zmenami v spotrebe energií, železničnou prepravou a poskytnutými úvermi zo strany bánk.
Čínski predstavitelia sa snažia uistiť globálne trhy, že Peking dokáže zvládnuť vývoj v druhej najväčšej svetovej ekonomike. Prekvapivá devalvácia jüanu a prepad akciového trhu totiž vyvolali obavy z prudkého spomalenia čínskeho hospodárstva.
Podľa Šenga nebude tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) v 3. štvrťroku príliš odlišné od 7 % v 2. štvrťroku. „Vzhľadom na júlové a augustové indikátory máme pocit, že vývoj v ekonomike je stabilný. Môže prísť k odchýlke smerom nadol alebo nadol, ale nebude veľká.“ Dodal, že aj napriek niektorým negatívnym faktorom sa tento rok môže podariť naplniť vládny cieľ týkajúci sa rastu ekonomiky, stanovený na úrovni 7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy