Japonsko sa vracia do deflačného pásma, jadrové ceny v auguste klesli

Japonsko sa v auguste opäť dostalo do deflačného teritória. Jadrové spotrebiteľské ceny, do ktorých sa nezapočítavajú volatilné ceny potravín, totiž z dôvodu zlacnenia ropy klesli. Informovala o tom agentúra AP.

Jadrový index spotrebiteľských cien sa v auguste znížil o 0,1 % po stagnácii v júli. Miera inflácie, vrátane cien potravín a energií, zostala na úrovni 0,2 %.
To bol prvý pokles jadrového indexu, odkedy japonská centrálna banka (Bank od Japan, BoJ) spustila rozsiahly program výkupu aktív, prostredníctvom ktorého pumpuje do domácej ekonomiky 80 biliónov JPY (594,9 miliardy eur). Cieľom programu je podpora rastu cien.

Ceny ropy sa nachádzajú pod úrovňou 50 USD (44,48 eura) za barel (159 litrov), čo marí snahy BoJ a znížilo cenové tlaky. Cieľom vlády je zvýšiť mieru inflácie na približne 2 %, aby tretiu najväčšiu svetovú ekonomiku dostala z fázy deflácia, ktoré dusí rast.

Index spotrebiteľských cien bez započítania cien ropy a potravín v auguste stúpol o 0,8 % po 0,6-% náraste v júli aj v júni.
(1 EUR = 134,48 JPY; 1 EUR = 1,1241 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy