Manipulácia s emisiami sa týka aj dieselových áut Volkswagenu v Európe

Manipulácia s emisiami na dieselových autách koncernu Volkswagen sa týka aj vozidiel dodávaných v Európe. Vyhlásil to spolkový minister dopravy Alexander Dobrindt. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa Dobrindta mu to v stredu (23. 9.) v rámci prvých diskusií oznámila ním zostavená vyšetrovacia komisia vo Wolfsburgu. Zatiaľ nie je jasné, koľkých áut sa škandál týka. "To sa ukáže v najbližších dňoch," uviedol Dobrindt. "Preto budeme naďalej intenzívne pracovať na tom, aby sme spoločne s Volkswagenom presne zistili, ktorých konkrétnych vozidiel sa to týka, a aby sme o tom mohli informovať verejnosť." Podľa ministrových slov ide o vozidlá s 1,6- a 2-litrovými dieselovými motormi.

Volkswagen po vypuknutí škandálu USA uviedol, že sa to týka približne 11 miliónov vozidiel po celom svete. Koncern do svojich dieselových áut nainštaloval softvér, ktorý zaistil, že auto v prípade emisných testov zníži emisie oxidu dusíka. V bežnej prevádzke softvér vypol systémy znižovanie emisií, ktoré potom výrazne prekračovali stanovené limity. V dôsledku škandálu v stredu odstúpil zo svojho postu šéf koncernu Martin Winterkorn.

Súvisiace články

Aktuálne správy