ECB potrebuje viac času na zváženie ďalšieho stimulu

Ak to bude potrebné, banka je pripravená rozšíriť svoj program nákupu dlhopisov v hodnote jedného bilióna eur, povedal Mario Draghi.

Pre spomalenie rozvíjajúcich sa ekonomík sa zvýšili riziká ohrozujúce európsku infláciu a vyhliadky rastu. Európska centrálna banka (ECB) však potrebuje viac času, aby sa rozhodla, či je ďalší stimul potrebný. Povedal to v stredu v Európskom parlamente šéf ECB Mario Draghi.
Podľa prezidenta ECB potrvá dlhšie, kým ceny porastú o 2 %, čo je cieľová úroveň ECB. Ak to bude potrebné, banka je pripravená rozšíriť svoj program nákupu dlhopisov v hodnote jedného bilióna eur. Potrebujeme však viac dôkazov, aby sme posúdili, či ochladenie čínskej ekonomiky, posilnenie hodnoty eura a klesajúce ceny ropy odklonia infláciu od jej plánovaného vývoja, uviedol Draghi.

 

V posledných týždňoch analytici špekulovali, či ECB rozšíri alebo predĺži program kvantitatívneho uvoľňovania. "Program nákupu dlhopisov má v sebe zabudovanú dostatočnú flexibilitu. Ak bude ďalší monetárny impulz potrebný, tak primerane prispôsobíme veľkosť, zloženie a dĺžku trvania programu," povedal Draghi. Je však potrebné počkať, aby sme zistili, či je spomalenie rozvíjajúcich sa krajín len dočasné alebo trvalé a posúdili sme hnacie sily poklesu cien komodít a nedávnych turbulencií na finančných trhoch, dodal. Európska centrála banka tiež upozornila, že v nasledujúcich mesiacoch môže inflácia klesnúť do negatívneho teritória, ale koncom roka bude opäť rásť.

Súvisiace články

Aktuálne správy