Najväčší pokles platiny za dva roky: Emisný škandál Volkswagenu ťahá ku dnu komodity

, quartz Foto: thinkstock

Platina zaznamenala najväčší pokles cien od júna 2013, kedy drahý kov padol za obeť hnevu, ktorý rozpútal bývalý predseda Federálneho rezervného systému Ben Bernanke.

Aktuálne sa cena vyvíja podľa neistoty vytvorenej z previnení Volkswagenu, francúzski aj britskí predstavitelia sa rozhodli podrobiť kontrole aj iné automobilky. Vozidlá s naftovým motorom, nesmierne populárne v Európe, používajú platinu v katalyzátoroch, na rozdiel od zážihových motorov, ktoré využívajú paládium.

"Keď sa pozriete na katalyzátorový priemysel, 44 % platiny ide do Európy. Európa, z pohľadu výrobcu automobilov, rastie už 22 mesiacov v rade, " vyjadril sa Terence Philip Goodlace, generálny riaditeľ ťažobnej spoločnosti Impala Platinum Holdings. Dodal, že aj keby naftové motory stratili významný podiel na európskom automobilovom trhu, zmena dopytu po platine by nemala spôsobiť príliš veľa problémov pre jeho firmu a priemysel ako taký. Ale s cenami platiny nižšími o viac ako 20 % v tomto roku, a takmer dvakrát nižšie v posledných troch rokoch, je ľahké pochopiť, prečo si investori robia starosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy