Nálada vo francúzskom priemysle sa zlepšila

Index dôvery v priemyselnom odvetví, ktorý zostavuje štatistický úrad krajiny, v septembri posilnil na úroveň 104 bodov z augustových 103 bodov

Nálada vo francúzskom priemyselnom sektore sa v septembri zlepšila, čím prekonala očakávania, a dostala sa na najvyššiu úroveň od júla 2011. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad krajiny INSEE. Index dôvery, ktorý úrad zostavuje, posilnil na úroveň 104 bodov z augustových 103 bodov. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, v priemere odhadovali, že index oslabí na hodnotu 102 bodov.

Zložený index celkovej podnikateľskej dôvery sa v septembri v porovnaní s augustom nezmenil a zostal na úrovni 100 bodov. Podrobnejšie údaje INSEE však ukázali zmiešaný obraz. Index dôvery v sektore maloobchodu stúpol o 2 body na 109 bodov, ale index odvetvia služieb oslabil o 2 body na úroveň 97 bodov a index stavebného sektora klesol o 1 bod na 90 bodov.

Francúzsku sa nedarí dosahovať dostatočný hospodársky rast na to, aby sa znížila nezamestnanosť, ale vláda krajiny zdôrazňuje, že jej reformy trhu práce majú na firmy pozitívny vplyv. Štatistický úrad Francúzska tento týždeň potvrdil, že ekonomika v druhom kvartáli stagnovala. Zároveň sa však zverejnili údaje ukazujúce, že aktivita francúzskeho súkromného sektora v septembri ožila a priemyselná produkcia po dvoch mesiacoch poklesu opäť začala rásť.

Súvisiace články

Aktuálne správy