Francúzsko chce znížiť deficit sociálnych rozpočtov

V budúcom roku má podľa vládnych plánov deficit v sociálnych výdavkoch klesnúť pod 10 mld. eur z tohtoročných odhadovaných menej ako 13 mld. eur

Deficit v sociálnych výdavkoch Francúzska v budúcom roku klesne pod 10 mld. eur. Vyhlásila to vo štvrtok ministerka zdravotníctva a sociálnych vecí Marisol Touraine. Tento rok majú sociálne výdavky vrátane odvodov na zdravotné a dôchodkové poistenie, ako aj rodinných prídavkov, vytvoriť deficit menej ako 13 mld. eur. Vlani sa znížili o 2,2 mld. eur na 13,2 mld. eur, v deficite však skočili 13. rok v rade.

Francúzsko sa zaviazalo v budúcom roku stlačiť svoj deficit verejných financií vrátane sociálnych výdavkov na 3,3 % HDP z tohtoročných odhadovaných 3,8 %. Francúzsky úrad verejného audítora tento mesiac varoval, že krajine sa do roku 2020 nepodarí vyrovnať sociálne rozpočty. Vo výročnej správe upozornil na výrazné spomalenie konsolidačného úsilia, keď sociálne výdavky tento rok rastú a príjmy sa zvyšujú pomalším tempom než v uplynulom roku. Tento trend podľa úradu posunie návrat k vyrovnanému rozpočtu v najlepšom prípade za horizont roka 2020.

Súvisiace články

Aktuálne správy