EÚ preskúma vplyv migračnej krízy na rozpočty

Vplyv krízy na štátne rozpočty by podľa rakúskeho kancelára Wernera Faymanna mal zohľadniť pakt stability, náklady krízy preskúma eurokomisár pre hospodárske záležitosti Pierre Moscovici do 5. októbra

Lídri Európskej únie diskutovali o tom, či sa štátnom eurozóny dovolí zvýšenie rozpočtových deficitov v snahe zvládnuť náklady migračnej krízy. Uviedli to vo štvrtok predstavitelia EÚ, ale rozhodnutie ešte neprijali. „Niekoľkí predstavitelia viedli diskusiu a zmieňovali sa o tom, že náklady, ktoré krajiny majú v súvislosti s migrantmi, by sa mali zohľadniť v pakte stability,“ povedal novinárom rakúsky kancelár Werner Faymann a dodal, že takéto opatrenie podporuje.
Eurokomisár pre hospodárske záležitosti Pierre Moscovici, ktorý má na starosti dohľad nad rozpočtami členských krajín eurozóny, súhlasil s tým, že preskúma ekonomický vplyv migračnej krízy a zistenia predloží 5. októbra na pravidelnom stretnutí ministrov eurozóny v Luxemburgu. Nemecká kancelárka Angela Merkelová bola opatrná. „Musíme to preskúmať veľmi starostlivo a musíme zistiť, aké sú skutočné náklady,“ povedala. Lídri EÚ na summite sľúbili prinajmenšom 1 mld. eur pre sýrskych utečencov na Blízkom východe a užšiu spoluprácu s cieľom zabrzdiť prílev migrantov do Európy.

Súvisiace články

Aktuálne správy