Prioritou novej gréckej vlády je zníženie dlhovej záťaže

Nová grécka vláda si po dnešnom zložení prísahy dala ako prioritu svojej agendy rokovanie s medzinárodnými veriteľmi o znížení dlhovej záťaže. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ďalšou prioritou je rekapitalizácia bánk, ktorá pomôže stabilizovať ekonomiku, uviedol dnes minister financií Euklid Tsakalotos pred novinármi. To boli jeho prvé oficiálne vyjadrenia, odkedy ho znovuzvolený premiér Alexis Tsipras opäť vymenoval do čela rezortu financií.
Tsipras tesne po znovuzvolení dal na prvé miesto agendy novej vlády zníženie dlhovej záťaže. V centre pozornosti je záchranný a reformný balík, ktorý krajine zabezpečí ďalšiu finančnú pomoc v celkovej výške 86 miliárd eur. Atény si nemôžu požičiavať na kapitálovom trhu od roku 2010.
Prvé hodnotenie pokroku pri realizácii dohodnutých opatrení sa udeje v októbri. Potom príde aj k novému výpočtu gréckeho dlhu, ktorý by v roku 2016 mohol prekročiť 200 % hrubého domáceho produktu (HDP). Odpis dlhu však krajiny eurozóny odmietajú, pretože by zvýšil schodok ich rozpočtov.

Súvisiace články

Aktuálne správy