Slovenská pošta vymení nákladné autá predbežne za 11 mil. eur

Slovenská pošta chce postupne obmeniť 184 nákladných motorových vozidiel nad 3,5 tony do konca roku 2018. Priemerný vek nákladných motorových vozidiel presahuje osem rokov a majú v priemere najazdených takmer 400-tisíc kilometrov. Viaceré však majú najazdené 1 až 1,5 milióna kilometrov.

Slovenská pošta, a. s. chce postupne do konca roku 2018 obmeniť nákladné motorové vozidlá nad 3,5 tony. Nákup 184 áut môže podľa predpokladov stáť predbežne 11 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (13,2 mil. eur vrátane dane). „Priemerný vek nákladných motorových vozidiel presahuje osem rokov a majú v priemere najazdených takmer 400-tisíc kilometrov. Viaceré však majú najazdené 1 až 1,5 milióna kilometrov. Z týchto dôvodov pristúpila Slovenská pošta k nevyhnutnej obmene technicky a morálne zastaraných nákladných vozidiel,“ informovala v utorok hovorkyňa spoločnosti Stanislava Pondelová. Dodávateľa áut vyberie pošta cez verejnú súťaž na základe ekonomicky najvýhodnejšej ponuky s využitím elektronickej aukcie.

Motorové vozidlá sú prevádzkované v hlavnej prepravnej sieti, regionálnej a oblastnej prepravnej sieti pošty. Slúžia na prepravu zásielok, pričom spoločnosť ročne prepraví, prijme a doručí takmer tristo miliónov listových a balíkových zásielok, reklamných adresovaných zásielok a poštových poukazov. Budúci úspešný uchádzač má predložiť komplexnú ponuku, v ktorej bude zohľadnený celý životný cyklus vozidla, vrátane pravidelného servisu a údržby spolu so súvisiacim spotrebným materiálom, ako aj zabezpečením technickej a emisnej kontroly. Dôležitá bude aj spotreba pohonných hmôt a s ňou súvisiace vyprodukované emisie. V rámci obnovy vozidlového parku uvažuje Slovenská pošta aj o nákupe desiatich vozidiel na stlačený zemný plyn (CNG).

Slovenská pošta vznikla 1. januára 1993 a na akciovú spoločnosť so 100-percentnou účasťou štátu sa pretransformovala 1. októbra 2004. Akcie spoločnosti spravuje Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Spoločnosť má základné imanie 214,3 mil. eur. Spoločnosť sa mení z tradičného poštového operátora na poskytovateľa širokého portfólia služieb obyvateľom, sprehľadnila doručovanie balíkov a pripravila nové poistné služby.

Súvisiace články

Aktuálne správy