Zdroje z EÚ budú mať nové možnosti využitia

Okrem priamej nenávratnej podpory projektov sa budú môcť totiž použiť aj ako súčasť návratnej finančnej pomoci.

Zdroje z rozpočtu Európskej únie majú v novom programovom období rokov 2014 až 2020 nové možnosti využitia. Okrem priamej nenávratnej podpory projektov sa budú môcť totiž použiť aj ako súčasť návratnej finančnej pomoci. Ministerstvo financií preto pripravilo návrh zákona o finančných nástrojoch financovaných z európskych štrukturálnych a investičných fondov, ktorý má takéto používanie európskych zdrojov na Slovensku upravovať. Návrh, ktorý by mal nadobudnúť účinnosť 1. januára 2016, posunuli poslanci Národnej rady SR do druhého čítania.

 

"Predložený návrh zákona upravuje kompetencie a postavenie orgánov zapojených do implementácie finančných nástrojov, základné princípy riadenia a kontroly pri poskytovaní príspevkov na finančné nástroje, postup poskytnutia príspevkov na finančné nástroje a finančné vzťahy pri implementácii finančných nástrojov v podmienkach Slovenskej republiky," konštatuje v návrhu rezort financií.

Finančné nástroje, a teda návratná finančná výpomoc, pritom podľa ministerstva financií predstavujú vhodnejšiu formu podpory predovšetkým tých hospodárskych aktivít, ktoré sú spojené s akoukoľvek návratnosťou finančných prostriedkov alebo ich úsporou. "Pri podpore daných aktivít formou návratnej finančnej pomoci nedochádza k faktickému dotovaniu hospodárskych výsledkov daných aktivít, vďaka čomu sú prostriedky využité efektívnejšie a účelnejšie," dodáva ministerstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy