Predikcia Goldman Sachs: Euro oslabí o ďalších 10 centov

, roklen24 Foto: thinkstock

Stávky na oslabenie eura voči doláru rastú. Analytici Goldman Sachs očakávajú predĺženie programu kvantitatívneho uvoľňovania v dôsledku čoho na oslabí spoločná európska mena o ďalších 10 centov voči tej americkej.

Podľa Goldman Sachs ECB udrží tempo v marci začatého programu QE, teda bude naďalej nakupovať cenné papiere v mesačných objemoch 60 miliárd eur. Nákupy sa ale predĺžia zo septembra 2016, čo bol pôvodný plán, minimálne až do konca budúceho roka. K úplnému odstaveniu tohto menovo-politického nástroja pristúpi ECB až v polovici roka 2017. To by znamenalo vcelku významné navýšenie celkového objemu programu z doposiaľ plánovaných 1,1 bilióna eur. ECB by podľa Goldman týmto krokom oživila svoj boj za dosiahnutie inflačného cieľa, ku ktorému má tempo rastu cenovej hladiny v eurozóne ešte ďaleko.

Hoci Fed v minulom týždni so sadzbami napriek očakávaniam zhruba polovice trhu nepohol, predpoklad otvárajúcich sa nožníc menovej politiky na oboch brehoch Atlantiku trvá, čo je faktor podporujúci dolár na úkor eura. Goldman Sachs predpovedá, že krok ECB zrazí európsku menu o ďalších 10 centov. "Náš predpoklad predstavuje nemalé posilnenie pôvodného programu a malo by zaťažiť európsku jednotnú menu… V závislosti na prijatí tohto kroku trhom, očakávame pokles eura o šesť až desať centov k doláru," uviedli v správe menoví stratégovia GS.

Eurodolár sa úvodom týždňa obchoduje blízko úrovne 1,1300 EURUSD. Vo štvrtok 17. septembra, keď šéfka Fedu Janet Yellenová sklamala tých, ktorí očakávali prvé zvýšenie amerických úrokových sadzieb po viac ako deviatich rokoch, euro vyletelo k doláru o viac než percento nad 1,1400, nasledujúci deň ale o tieto zisky prišlo a zaznamenalo najhoršiu dennú bilanciu za tri týždne. Časť forexových obchodníkov sa zhoduje, že oslabenie dolára po odložení zásadného kroku Fedu bolo iba dočasná záležitosť. Počet čistých medvedích pozícií na euro v portfóliách hedžových fondov a ďalších inštitucionálnych investorov vzrástol tretí týždeň za sebou.

Euro ku koncu týždňa nepodporil ani člen vedenia ECB Benoit Coeur, ktorý vyhlásil, že trajektórie americkej a európskej menovej politiky sa budú naďalej zásadne líšiť. Zatiaľ čo väčšinový názor trhu teraz hovorí v prospech rastu sadzieb v USA do konca roka, Coeureho poznámka potvrdzuje očakávania, že ECB je ochotná svoju menovú politiku ďalej povoliť. To napokon avizoval Mario Draghi na septembrovej tlačovej konferencii. Trvá tak prostredie, ktoré by malo dlhodobo nahrávať doláru na úkor eura.

Súvisiace články

Aktuálne správy