Predaj starších domov v USA v auguste klesol na 4-mesačné minimum

Predaj starších domov v Spojených štátoch klesol v auguste výraznejšie, než sa očakávalo, pričom dosiahol 4-mesačné minimum. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews, ktoré sa odvolali na údaje Národnej asociácie realitných maklérov (NAR).
Asociácia uviedla, že minulý mesiac klesol predaj starších domov medzimesačne o 4,8 % na sezónne upravenú ročnú mieru 5,31 milióna. Analytici očakávali pokles, no len na 5,50 milióna z júlovej úrovne 5,58 milióna predaných domov.
Júlový údaj znamená miernu revíziu smerom nadol z pôvodne udávanej hodnoty 5,59 milióna domov. Aj nadol revidovaný júlový predaj bol však stále najvyšší za viac než osem rokov.
Čo sa týka augustových čísiel, počet predaných domov predstavuje najslabší údaj od apríla, zatiaľ čo rozsah poklesu bol najvýraznejší od januára tohto roka. Dôvodom je podľa NAR nižšia ponuka na trhu a postupne rastúce ceny. Ale v medziročnom porovnaní sa predaj zvýšil o 6,2 %, čo znamená jeho rast už 11. mesiac po sebe.
Ceny v medzimesačnom porovnaní klesli a v medziročnom zaznamenali rast. Stredná cena domu dosiahla v auguste 228.700 USD (203.289 eur), čo oproti júlu predstavuje pokles o 1,3 %, ale oproti augustu minulého roka rast o 4,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy