Chorvátska vládna prognóza rastu HDP je vraj optimistická

Hrubý domáci produkt krajiny podľa vládnej predikcie v tomto roku posilní o 1,1 %. Záhrebský ekonomický inštitút však očakáva rast iba na úrovni 0,5 %.

Hospodársky rast Chorvátska v tomto roku bude podľa popredného ekonomického inštitútu krajiny o vyše polovicu menší v porovnaní s revidovanou vládnou prognózou. Záhrebský ekonomický inštitút sa tak vyjadril vo svojej správe, ktorú zverejnil v pondelok. Stredoľavicová vláda krajiny pred niekoľkými dňami vylepšila svoju predikciu a očakáva, že ekonomika krajiny sa v tomto roku zväčší o 1,1 %, hoci pôvodne odhadovala rast na úrovni 0,5 %. Vláda uviedla, že prognózu vylepšila na základe pozitívneho vývoja v prvých dvoch kvartáloch. Inštitút však konštatuje, že tiež hodnotil prvé dva štvrťroky, ale dospel k záveru, že reálnejší je pôvodný vládny odhad, ktorý ráta s rastom iba o 0,5 %.
Chorvátsko, ktoré je najnovším členom Európskej únie, od roku 2008 šesť rokov po sebe zažívalo recesiu a hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa celkovo zmenšil o približne 13 %. Chorvátsku ekonomiku teraz skúma Brusel pre vysoký verejný dlh, ktorý je na úrovni 90 % HDP. Chorvátska vláda plánuje znížiť schodok štátneho rozpočtu za tento rok na 5 % HDP z vlaňajších 5,5 % HDP. Záhrebský ekonomický inštitút však predpokladá, že takáto redukcia sa podarí až na budúci rok. Chorvátsko by podľa inštitútu potrebovalo trvalý rast na úrovni prinajmenšom tri percentá ročne, aby zlepšilo trendy v ekonomike. Hospodárstvo krajiny totiž zaťažuje vysoká nezamestnanosť, slabé podmienky pre investície a vysoké vládne výdavky.

Súvisiace články

Aktuálne správy