Člen Fed-u Williams podporil skoré zvýšenie sadzieb

Vývoj v ekonomike a na trhu práce umožňuje zvýšiť sadzby ešte tento rok, tvrdí predstaviteľ americkej centrálnej banky John Williams

Predstaviteľ americkej centrálnej banky (Fed) John Williams v sobotu naznačil, že zvýšenie úrokových sadzieb možno očakávať ešte tento rok. Rozhodnutie zo štvrtka, kedy banka odložila prvé zvýšenie sadzieb za takmer dekádu, bolo veľmi tesné, uviedol prezident pobočky Fed-u v San Franciscu. Ako dodal, situácia na trhu práce sa zlepšuje a plnú zamestnanosť možno dosiahnuť "v blízkej budúcnosti". Očakáva tiež, že medziročná inflácia postupne dosiahne cieľovú hodnotu 2 %.

 

"Vzhľadom na pokrok, ktorý sme dosiahli a naďalej dosahujeme pri plnení našich cieľov, považujem za primerané, aby sme ako ďalší krok pristúpili k postupnému zvyšovaniu úrokových sadzieb, s najväčšou pravdepodobnosťou ešte tento rok," uviedol. Rozhodovanie Fed-u bolo podľa neho veľmi tesné a čiastočne odrážalo protirečivé signály, ktoré dostávali.

Rozhodnutie o prvom zvýšení sadzieb za takmer dekádu Fed odložil pre neisté vyhliadky globálnej ekonomiky. Pripustil však, že mierne sprísnenie menovej politiky je možné ešte tento rok.

Súvisiace články

Aktuálne správy