J&T Banka navyšuje kapitál predajom certifikátov za miliardu Kč

J&T Banka po 18 mesiacoch znovu navyšuje kapitál emisiou výnosových certifikátov v hodnote jednej miliardy Kč (36,92 milióna eur).

J&T Banka po 18 mesiacoch znovu navyšuje kapitál emisiou výnosových certifikátov v hodnote jednej miliardy Kč (36,92 milióna eur). Informuje o tom portál E15.cz.
Výnosové certifikáty sú hybridnými cennými papiermi, ktoré sa svojou povahou približujú akciám. Na rozdiel od nich prinášajú pevný výnos. Ten predstavuje 9 % ročne. J&T však jeho vyplácanie podmieňuje prísnymi a z hľadiska investora nie celkom jasnými podmienkami.
„Ide o druhú emisiu perpetuitných certifikátov, ktoré sme prvýkrát dali na trh už vlani. Prvá emisia sa stretla medzi investormi s veľkým úspechom. Veríme, že aj druhá vlna bude rovnako úspešná. Záujemcovia o ňu už sú,“ uviedla hovorkyňa J&T Bank Monika Veselá.
Vyplatenie výnosu bude závisieť od vôle emitenta. „Právo na výplatu výnosu za dané výnosové obdobie nevznikne, ak emitent rozhodne najneskoršie deň, ktorý bezprostredne predchádza dňu výplaty výnosu, o zrušení výplaty výnosu. Emitent je v tejto veci oprávnený rozhodnúť na základe vlastnej voľnej úvahy. V tom nie je nijakým spôsobom obmedzený,“ uvádza to okrem iného prospekt k vydávaným certifikátom.
Relatívne vysoký úrokový výnos zodpovedá podľa expertov charakteru nástroja. „Papiere s perpetuitou sa povahou približujú akciám. Emitent preto musí ponúknuť vyšší výnos blížiaci sa nákladom na vlastný kapitál. Tie sa teraz zvyčajne pohybujú okolo 7 až 8 %, v prípade najkvalitnejších firiem okolo 6 %,“ uviedol Petr Bartek z Českej sporiteľne.
Certifikát prináša podľa neho stabilný ročný výnos, v prípade úpadku je však investor vyplatený až medzi poslednými poškodenými. Certifikát stavia takmer na úroveň akcií aj fakt, že papier nebude investorom nikdy splatený.

Súvisiace články

Aktuálne správy