Experti predpokladajú, že Fed začne zvyšovať sadzby až v decembri

Väčšina ekonómov neočakáva, že americká centrálna banka (Fed) zvýši úrokové sadzby už vo štvrtok (17. 9.). Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa dnes zverejneného prieskumu agentúry Reuters 45 z 80 opýtaných expertov zo Severnej Ameriky a Európy predpokladá, že menový výbor Fedu vo štvrtok úrokové sadzby nezmení. Prognóza primárnych obchodníkov, ktorí priamo obchodujú s americkou centrálnou bankou, je menej jasná – 12 počítajú s tým, že Fed ponechá úrokové sadzby nezmenené, a desiati očakávajú sprísnenie menovej politiky.
Hlavný ekonóm finančného domu Standard Chartered Thomas Costerg upozornil sa to, že šéfka Fedu Janet Yellenová sa od polovice júla vyjadruje k menovej politike len zastrene. Z dôvodu tohto „podozrivého ticha“ si nedokáže predstaviť, že by americká centrálna banka konala už vo štvrtok. Preto očakáva prvé zvýšenie úrokových sadzieb v USA za takmer desať rokov až v decembri. Obavy z ochladenia globálnej ekonomiky a nedávne turbulencie na čínskych akciových trhoch podľa neho presvedčili Fed, aby ešte počkal.
Takmer všetci experti, ktorí sa zúčastnili prieskumu, však predpokladajú, že Fed zvýši úrokové sadzby ešte tento rok. Len päť z 80 ekonómov očakáva, že americká centrálna banka tento rok nezačne sprísňovať menovú politiku.
Fed drží svoj kľúčový úrok od konca roka 2008 na historickom minime 0 % až 0,25 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy