Augustové ceny sa v rámci EÚ nezmenili, v SR klesli

Medziročne ceny v rámci celej Európskej únie v auguste stagnovali, na Slovensku sa ceny medziročne znížili o 0,2 %

Medziročná miera inflácie v eurozóne bola v auguste podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) na úrovni 0,1 %, čiže spomalila v porovnaní s júlom, kedy bola vo výške 0,2 %. V rámci celej EÚ sa ceny v auguste medziročne nezmenili, aj keď v júli stúpli o 0,2 %. Medzimesačne ceny v auguste v eurozóne aj v celej EÚ stagnovali. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku sa ceny medzimesačne aj medziročne znížili a v oboch porovnaniach je celková cenová hladina nižšia o 0,2 %.

Medziročný pokles cien v auguste 2015 zaznamenalo jedenásť členských krajín EÚ. Najvýraznejší medziročný pokles cien eviduje Cyprus (-1,9 %), Rumunsko (-1,7 %) a Litva (-1,0 %). Naopak, najvyššiu medziročnú infláciu mali v auguste na Malte (1,4 %), v Rakúsku (0,9 %) a v Belgicku (0,8 %). Medzimesačne v auguste zaznamenalo nižšiu mieru inflácie štrnásť členských štátov EÚ, v štyroch sa ceny nezmenili a v desiatich krajinách ceny stúpli.

Najväčší vplyv na medziročný rast cien v auguste v eurozóne mali ceny reštaurácií a kaviarní, ktoré k rastu pridali 0,10 percentuálneho bodu, ceny zeleniny (0,09 percentuálneho bodu) a ceny tabaku (0,08 percentuálneho bodu). Najväčší vplyv na posun medziročnej inflácie smerom nadol mali ceny pohonných látok, ktoré jej ubrali 0,55 percentuálneho bodu, ceny vykurovacieho oleja (-0,25 percentuálneho bodu) a mlieka, syrov a vajec (-0,07 percentuálneho bodu).

Súvisiace články

Aktuálne správy